Go Back
Ocvirkovka s česnom
Čas priprave
30 mins
Čas kuhanja
25 mins
Celoten čas
55 mins
 


Vrsta: Predjedi
Kuhinja: slovenska
Obroki: 2 osebi
Sestavine
Testo
  • 500 g moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 čž soli
  • 1 sladkorja
  • 100 ml rastlinskega napitka
  • 220 ml mlačne vode
Ocvirkov posip
  • 1 pest ocvrte čebule
  • 5 krhljev jabolčnega čipsa
  • 1 ovsenih kosmičev
  • 1 čž soli
  • 1 ščepec majarona
  • 2 eko palmine maščobe
  • 3 stroke nasekljanega česna
Premaz
  • 4 sojinega jogurta
Navodila
  1. Najprej pripravimo kvas. V šalici zmešamo kvas, mlačni rastlinski napitek ter sladkor in šalico postavimo na toplo, da kvas prične reagirati.

  2. V večjo posodo presejemo moko, v katero smo naredili jamico in po robu potrosimo sol.

  3. V jamico zlijemo aktiviran kvasec in ga vmešamo v moko. 

  4. Dodamo mlačno vodo in zamesimo testo. Če je testo premokro dodamo nekoliko moke. Testo mora biti zračno in mehko, ne sme biti pretrdo. 

  5. Testo pustimo počivati na toplem vsaj 30 minut.

  6. Medtem na palmini maščobi prepražimo ovsene kosmiče in jabolčni čips, vendar pazimo, da se sestavini ne prežgeta.

  7. Preostale sestavine za ocvirkov posip, razen česna, dodamo kosmičem in jabolkom ter jih dobro premešamo.

  8. Testo razvaljamo v obliki pice in ga premažemo z jogurtom. Čez jogurt razporedimo čebulne ocvirke.

  9. Za najbolj pristen okus, ocvirkovko pečemo v pečici na kameni plošči na 180°C, približno 20-30 minut, da se testo lepo hrustljavo zapeče, še najbolje pa v krušni peči.

  10. 10 minut pred konce po ocvirkih potrosimo še nasekljan česen.

  11. Jed postrežemo toplo ob kapljici suhega vina.