Ocvirkovka s česnom
Sestavine
Testo
- 500 g moke
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 čž soli
- 1 jž sladkorja
- 100 ml rastlinskega napitka
- 220 ml mlačne vode
Ocvirkov posip
- 1 pest ocvrte čebule
- 5 krhljev jabolčnega čipsa
- 1 jž ovsenih kosmičev
- 1 čž soli
- 1 ščepec majarona
- 2 jž eko palmine maščobe
- 3 stroke nasekljanega česna
Premaz
- 4 jž sojinega jogurta
Navodila
-
Najprej pripravimo kvas. V šalici zmešamo kvas, mlačni rastlinski napitek ter sladkor in šalico postavimo na toplo, da kvas prične reagirati.
-
V večjo posodo presejemo moko, v katero smo naredili jamico in po robu potrosimo sol.
-
V jamico zlijemo aktiviran kvasec in ga vmešamo v moko.
-
Dodamo mlačno vodo in zamesimo testo. Če je testo premokro dodamo nekoliko moke. Testo mora biti zračno in mehko, ne sme biti pretrdo.
-
Testo pustimo počivati na toplem vsaj 30 minut.
-
Medtem na palmini maščobi prepražimo ovsene kosmiče in jabolčni čips, vendar pazimo, da se sestavini ne prežgeta.
-
Preostale sestavine za ocvirkov posip, razen česna, dodamo kosmičem in jabolkom ter jih dobro premešamo.
-
Testo razvaljamo v obliki pice in ga premažemo z jogurtom. Čez jogurt razporedimo čebulne ocvirke.
-
Za najbolj pristen okus, ocvirkovko pečemo v pečici na kameni plošči na 180°C, približno 20-30 minut, da se testo lepo hrustljavo zapeče, še najbolje pa v krušni peči.
-
10 minut pred konce po ocvirkih potrosimo še nasekljan česen.
-
Jed postrežemo toplo ob kapljici suhega vina.