Kuhinja prihodnosti

Kuhamo z ljubeznijo do življenja.

Živimo in pustimo živeti

Bodimo prijazni do ljudi, živali in okolja.

Srečna kuhinja

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.

Nikina kuhalnica – kuhinja prihodnosti

Ideja o Nikini kuhalnici se je rodila v začetku letošnjega leta, ko so se določene poti zaključile in smo pričeli gledati naprej. Vedno smo veseli, če iz enega nastane dvoje ali še več in prav to se je zgodilo.

 

Torej Nikina kuhalnica je pričela počasi zoreti v začetku leta, vendar smo jo za nekaj časa postavili na stran. Češ, bomo že … sedaj so dogodki, sedaj … malce smo odlašali. Nato pa se je konec marca misel ponovno prebudila in tako močno vztrajala, da smo jo enostavno morali slišati.

Kot bi vesolje želelo, da naredimo čim prej – čim več, smo logotip Nikine kuhalnice v prvi ogled prejele zelo hitro in to ravno na dan, ko smo bile skupaj. In sedaj ni bilo več prostora za izgovore. Prejele smo pomoč prijateljev, družine in pa vesolja, ne znamo drugače zapisati. Namreč poklopilo se je še marsikaj drugega, kar sledi v prihodnosti. Bomo o vsem povedale še kaj več … je pa dorečeno in drži kot pribito.

In tako je tu. Nikina kuhalnica, ki zajema znanja, ideje in izvedbo več posameznikov, ki jih bomo v prihodnosti predstavile, vsekakor pa ste dobrodošli, če se nam želite pridružiti. Ni potrebno, da kuhate, dobrodošla je kakršnakoli pomoč.

Moto Nikine kuhalnice je ljubezen do življenja. V njej bomo združili različne ljudi, z vseh vetrov, kajti več nas je, bolje je. Več nas bo, bolje bo.

Nikina kuhalnica kuha in meša zdrave, življenju prijazne, pisane sestavine in jedem dodaja vso ljubezen sveta.

Naše slastne recepte najdete na spletni strani Recepti

Največ pa jih je na Facebook strani

Vodimo delavnice in predavanja po šolah ter se udejstvujemo raznih kulinaričnih dogodkov.

Če bi želeli predavanje na temo kuhinje prihodnosti katere slogan je ljubezen do življenja, nam pošljite sporočilo.

14 + 10 =

O PROJEKTU

Projekt Nikina kuhalnica je nastal z namenom ozaveščanja o sočutnem in zdravem načinu življenja. Ne le hrana, vendar čistila, kozmetika, oblačila, čevlji… Ponujamo vam možnosti kako kuhati dobro, zdravo in močno hrano ter kje kupovati, katere izdelke, cenovno ugodne artikle tako za hrano, kozmetiko, čistila in oblačila ter obutev. Za sodelovanje smo prosili aktiviste, bloggerje, samostojne raziskovalce…

Tekom zadnjih stoletij smo ljudje krepko zašli s poti in svet žal vodi le še natisnjen papir ali virtualne številke – denar. Pravzaprav nas na vsakem koraku prepričujejo v nakupe ali nam vzbujajo želje za produkte, ki jih sploh ne potrebujemo, kaj šele, da bi jih potrebovali za preživetje. Zaradi tako materializiranega odnosa do sočloveka, pa se je še poslabšal odnos do živali, ki so tokom zadnjih stoletij za nekatere postale predmet.

Boleče dejstvo je, da vedno več ljudi, ki se preživljajo z okoriščanjem na račun živali pa izkoriščanjem le teh, stopa po poti, ki jim jo dovoljuje oz. narekuje zakon. Ta pot ima vedno slabša merile. Pozabljamo pa, da tako nizka merila padejo tudi na ljudi. Če nekaj ne potrebujemo, zakaj bi jemali? Če nekaj ne potrebujemo zakaj bi škodovali? Zaradi tradicije? Vsi se strinjamo, da je tradicija nujna za razvoj naroda, vendar se vsi tudi strinjamo, da naj bo tradicija v ponos. Odvzem svobode ali življenja nekomu, ni nikomur v ponos. Tudi tistim ne, ki tako tradicijo zagovarjajo. Stari ljudje radi povedo, da je današnji svet zblaznel. Da pri njih mesa ni bilo niti mleka po mesece ne. Sedaj pa je vse postalo samoumevno in ljudje so si pričeli vse to razlagati, kot “njihova pravica”. No, NI!

Odvzem življenja ni pravica. Vsekakor se da krasno živeti brez, da bi izkoriščali nedolžne tako ljudi, kot živali. Le potrebno se je naučiti. Z malce truda boste spali mirne vesti. Veste tudi kakav ni tako nedolžen… zaradi kakava je zasužnjenih mnogo otrok. Kokos, zasužnjene opice. Indijska “pridelava” usnja, zasužnjeni otroci. Krzno v kakršni koli obliki… Čeprav smo našteli res hude primere naj dodamo, da nobeno izkoriščanje ni primerno in nihče nima pravice nekomu odvzeti življenje. To sicer ljudje počno, vendar nimajo pravice. Dodamo naj še, da živimo v Sloveniji, ki je polna bogate rastlinske prehrane. Nas opisujejo naša dejanja, ne komu jih storimo. Zato, da bi morda razumeli vam prilagamo nekaj video posnetkov, da vidite kako se “pridela” vaša hrana. In, ko to ozavestite je na vrsti vprašanje ali sledimo staremu reku: “Če ne maraš živali, tudi ljudi ne maraš.” To so besede, ki jih večkrat slišimo.

Pa smo tudi zvesti lastni trditvi? Mama pa vam sporoča: “To ni tvoj obrok, Nika je moj otrok!” In Nika vam sporoča: “To ni molzna krava, ona je moja Mama!” Odprto srce ni šibkost, odprto srce je moč!

Vabljeni k ogledu:

ALI STE VEDELI?

p

Sestavine živalskega izvora niso nujno potrebne za naš obstoj, v kuhinji pa lahko preprosto uporabimo druge sestavine.

Sestavin pravzaprav ne nadomestimo vendar uporabimo druge sestavine, ki so primernejše. Tako ni nobenih težav pri peki slaščic, palačink, pripravi zimskih jedi, kot so prata in pa jota. In priprava sladoleda je izjemno preprosta, sladoled pa je zdrav brez dodanih sladkorjev in aditivov, vse to se da pripraviti hitro, brez prevelikega truda.

Se pa najde tudi na trgu že veliko veganskih pred pripravljenih jedi za tiste, ki jim kuha ni po meri.

Vedeti je potrebno, da se vse da, če se hoče.