Blog

Lakota, pereča problematika vsakdana

KAJ LAHKO MI NAREDIMO, DA V SVETU NE BO VEČ LAKOTE?

Verjetno ni človeka, ki ga ne bi stisnilo pri srcu ob pogledu na fotografije izmučenih in do kosti presušenih mater z otrokom v naročju, ki mu lahko prešteješ vsako kost na telesu. Njihov topi pogled kaže na to, da  vdani v usodo čakajo na našo pomoč.

Mnogi v razvitem svetu se odločajo za pomoč in pošiljajo denar preko velikih humanitarnih organizacij, ki so v bistvu bolj same sebi namen in do teh, najbolj lačnih, pride samo drobtinica tega, kar je donirano.

V svet prihajajo samo najbolj pretresljive slike, vendar lakota je prisotna tudi v razvitejših državah.

Vsi krivimo velike korporacije, da zaradi kapitala vlačijo vzvode prehrambene industrije. Ja, najlaže je prevaliti krivdo na nekoga in imeti čisto vest. Korporacije so samo posledica. Imajo moč, dokler jim mi to dovolimo. Kako jim dovolimo? Z nakupi. Več kupujemo, kar ponujajo, bolj so močne.

Kje je naša moč, da jih zaustavimo?

Večina obdelovalne površine je namenjena za pridelovanje hrane v živinoreji. Da bi se pokrilo povpraševanje po tej hrani, se krčijo tudi najbolj pomembni gozdovi, ki so pljuča tega planeta. Zemlja, ki bi dala hrano vsem ljudem na tem planetu, se uporablja za hrano živalim. Tone hrane in hektolitre vode je potrebno za žival, ki je namenjena za izkoriščanje njenih produktov in njenega mesa

To za sabo potegne še mnogo več. Zaradi intenzivne pridelave živalske krme, se uporabi ogromna količina pesticidov in umetnih gnojil,  ki uničujejo žuželke, podtalnico in vse živo na planetu. Tega strupa v naše telo smo  deležni tudi mi.

Farmacija si mane roke zaradi živinoreje, saj ji je v interesu, da je živinoreja čim bolj razvita. Ogromen delež antibiotikov in cepiv uporablja ravno ta, ker jih živinorejci uporabijo za zdravljenje na farmah in kmetijah za zdravljenje rejnih živali. Tudi te škodljive snovi končajo posredno z uživanjem  njihovih produktov in mesom v telesih ljudi. Veriga njihovega zaslužka se nadaljuje v zdravljenju ljudi, ki zbolevajo zaradi vplivov uživanja tega mesa in živalskih produktov, zastrupljenih z njihovimi škodljivimi farmacevtskimi izdelki.

Kemikalije, s katerimi se obdeluje živalska koža, končajo v podtalnici in v človeški koži, ki je največji človekov organ. Ta vpija ostanke kemikalij iz usnja in zastruplja telo.

To je le majhen delček vsega škodljivega, kar se ustvarja v imenu živinoreje.

Mi imamo moč, da to zaustavimo, ker ekonomija temelji na zakonu povpraševanja. Če ni povpraševanja, se preneha ponudba. Kako enostavno!  Z našimi nakupi mi uravnavamo ponudbo korporacij na trgu. Te so zelo hitro prilagodljive. Ko bomo prenehali kupovati meso in živalske produkte, bo tudi lakota po svetu prenehala.

Vsa moč za prenehanje lakote je v nas.