Tudi v letošnjem letu smo se udeležili “Bogračijade”. Seveda smo kuhali Vegrač in skupaj z Društvom za zaščito živali Pomurja, nam je zelo dobro uspelo. Skuhali smo 2 kotla, torej 40 litrov Vegrača, ki so ga obiskovalci razgrabili v pičlih 20 minutah.

Obenem pa ves čas ozaveščamo o veganstvu. enako so urejene brošure, ki pozivajo k pozitivni spremembi življenja.

Vegrač kuhamo na več načinov. En je po izkušnji oz. “receptu” Minci. En je miks in en popolnoma pravi Nikin VEGRAČ.

Zadeva je zelo preposrta. Glavna sestavina je –  dorba volja in vsa ljubezen sveta.

Kako ga pripravimo in katere sestavine uporabimo, si lahko preberete v nadaljevanju 🙂

Vegrač skuhamo z naslednjimi sestavinami in seveda najbolje v kotlu (sestavine so za 20 l kotel).
Uporabimo:

SESTAVINE

  • 750 g sojinih koščkov
  • 2 kg krompirja
  • 1,5 kg čebule
  • 1 glavo česna
  • 2 dcl olja
  • 100 g mlete rdeče paprike
  • 600 g svežega paradižnika
  • 400 g sveže paprike (redeče, zelene)
  • 250 g korenja
  • ½ gomolja zelene
  • 10 sušenih vloženih paradižnikov
  • začimbe: lovorjev list, rožmarin, feferoni,sol, poper, kumina, dimljena paprika (pazljivo s količino), timijan, marajon
  • pest suhih jurčkov
  • 2 dcl rdečega vina
  • 25 g 90% črne čokolade

POSTOPEK

Pa začnimo s pripravo te okusne jedi.

Čebulo narežemo na manjše kocke in jo vržemo v olje, rahlo posolimo. Pražimo jo na blagem ognju vsaj 30 minut, še bolje 40 minut. Ko po dnu kotla potegnemo s kuhalnico, se mora pokazati dno posode. Takrat je čebula pravilno pražena. Kot pravijo vešči kuharji, se mora pojaviti cesta oz. potka. Dodamo rdečo sladko papriko, premešamo. Dodamo gomolj zelene, na kocke narezan paradižnik, na kocke narezano papriko, nasekljano korenje, začimbe (razen timijana, ki ga dodamo po dodatku vina) in na drobno narezane suhe jurčke in sušen paradižnik. Premešamo in dodamo še sojine koščke, zalijemo z vodo. Ne čisto do vrha. Vodo se kasneje po potrebi še dolije. Kuhamo 30 minut. Na blagem ognju in z veliko dobre volje. Takrat dodamo vino in timijan. Kuhamo še 30 minut in ob veselem klepetu vsake toliko premešamo.
V vmesnem času olupimo in narežemo krompir ter nasekljamo česen. Oboje dodamo v kotel in kuhamo še toliko časa, da je krompir kuhan. Odstranimo gomolj zelene ter dodamo temno čokolado.

Preden vegrač postrežemo, je priporočljivo, da 20 minut odstoji.